CONFLUÈNCIES

Maragda Cuscuela

Periodo: de l’1 al 25 de març
INAUGURACIÓN: dimecres 1 de març, 19:00 h.
Visitas: de dilluns a dissabte de 16:00-20:00 hrs

“Donde había un silencio, un espacio deshabitado, un paréntesis,

ahora está la imagen con su magia recién estrenada.

La luz la descubre,

la revela, se apodera de ella,

la saborea, nos la muestra.

En el curso circular de la luz, cuerpo e imagen se penetran….”

(Patricia Cuscuela. La Plata. Buenos Aires)

 

CONFLUÈNCIES és un encontre de pintura i poesia, d’imatges i paraules procedents de diferents territoris que troben un espai comú.

La primera part de l’exposició està formada per un conjunt de cianotipies  creades entre el 2019 i el 2022. Tracten sobre la dona, la terra,  la naturalesa o com les persones ens arrelem als llocs i creem vincles amb altres persones i la mateixa natura en entorns contínuament  canviants. Aquests són els temes que,  amb tècniques diferents, estic treballant des de fa cinc anys en diferents formats i materials dels quals aquí en presento una part.

Amb la llum  del sol apareix  un món imaginat que no es fa conscient fins que  cada imatge  finalitza el seu procés de revelat, en això consisteix la Cianotipia. Aquestes obres van acompanyades de textos, realitzats posteriorment a les obres i que les interpreten des d’una mirada poètica.

A la segona part s’exposen  aquarel·les i tintes que estan inspirades en el  poemari Sargir el Silenci, realitzades entre el 2021 i 2022. Abans havia experimentat  la pintura sumi-e  que juntament amb l’abstracció em va portar a donar valor i significat al  gest ,a treballar amb  precisió  la tinta  i a  focalitzar el tema  en  l’essencial . Amb  tintes de color treballo  des d’una vessant  sòbria, molt continguda i poc colorista, influenciada  per aquella simplicitat.

Cosir, refer, reconstruir són conceptes genèrics que trobem en el poemari i  que poden abraçar des de  les costures amb  fil i l’agulla  en concret fins a   les reconstruccions emocionals. També, però, formen part d’una actitud més àmplia relacionada amb  el fet de cuidar i  guarir les persones i l’entorn. Les puntades de fil són  com arrels que connecten figura i natura.

 

En el pols de la vida

pelegrins

de l’invisible,

entre

clarobscurs

busquem

la carícia de la llum

( Lluïsa Etxeberria. Barcelona)

X